15 Suplemente ushqimore për të nxitur sistemin tuaj imunitar

Sistemi juaj imunitar përbëhet nga një koleksion kompleks i qelizave, proceseve dhe kimikateve që mbrojnë vazhdimisht trupin tuaj kundër patogjenëve, përfshirë viruset, toksinat dhe bakteret.

Mbajtja e sistemit tuaj imunitar të shëndetshëm gjatë gjithë vitit është çelësi për parandalimin e infeksionit dhe sëmundjeve.

Jetesa e shëndetshme, ushqimet e duhura, gjumi i mjaftueshëm dhe stërvitja janë mënyrat më të rëndësishme për të forcuar sistemin tuaj imunitar.

Përveç kësaj, hulumtimet kanë treguar se plotësimi me vitamina, minerale dhe substanca të tjera mund të ndihmojë në përmirësimin e përgjigjes imune dhe mbrojtjen potencialisht kundër sëmundjeve.

Sidoqoftë, vini re se disa shtesa mund të ndërveprojnë me medikamentet me recetë ose pa recetë që po merrni. Disa mund të mos jenë të përshtatshme për njerëzit me kushte të caktuara shëndetësore. Sigurohuni që të flisni me një profesionist të kujdesit shëndetësor para se të merni shtesa ushqimore.

Më poshtë gjeni 15 shtesa ushqimore të njohura për potencialin e tyre në rritjen e imunitetit.

  1. Vitamina D

Vitamina D është një lëndë ushqyese e tretshme në yndyrë, thelbësore për shëndetin dhe funksionimin e sistemit tuaj imunitar.

Vitamina D rrit efektet kundër patogjenëve të monociteve dhe makrofagëve-qelizave të bardha të gjakut që janë pjesë të rëndësishme të mbrojtjes tuaj imune dhe zvogëlon inflamacionin, i cili ndihmon në nxitjen e përgjigjes imune.

Shumë njerëz kanë mungesë të kësaj vitamine, nivelet e ulëta të vitaminës D shoqërohen me një rrezik në rritje të infeksioneve të traktit të sipërm respirator, përfshirë gripin dhe astmën alergjike.

Disa studime tregojnë se plotësimi i nivelit të vitaminës D mund të përmirësojë përgjigjen imune.

Në vitin 2019 në një studim me 11,321 persona, plotësimi i vitaminës D uli ndjeshëm rrezikun e infeksioneve të frymëmarrjes tek njerëzit me mungesë të kësaj vitamine dhe uli rrezikun e infeksionit tek ata me nivele adekuate të vitaminës D.

Studime të tjera vërejnë se shtesat e vitaminës D mund të përmirësojnë përgjigjen ndaj trajtimeve antivirale tek njerëzit me infeksione të caktuara, përfshirë hepatitin C dhe HIV.

Në varësi të niveleve të gjakut, diku nga 1.000 deri në 4.000 IU të vitaminës D shtesë në ditë është e mjaftueshme, megjithëse njerëzit me mangësi më të theksuar shpesh kërkojnë doza shumë më të larta.

Vitamina D është hulumtuar shumë në lidhje me COVID-19 për shkak të efektit të saj në sistemin imunitar. Studimet kanë treguar se Vitamina D mund të përshpejtojë shërimin dhe të ndalojë inflamacionin në sistemin e frymëmarrjes.

Në një studim të fundit u arrit në përfundimin se nevojiten më shumë kërkime për të rekomanduar plotësimin e Vitamina D për parandalimin dhe trajtimin e COVID-19. Sidoqoftë, shumë profesionistë brenda komunitetit të shëndetit dhe shkencës argumentojnë se plotësimi i vitaminës D është përgjithësisht i sigurt dhe ndoshta mund të ndihmojë në mbrojtjen e individëve nga virusi.

Zbulo produktet: Suplemente me vitaminë D

  1. Zinku

Zinku është një mineral që zakonisht shtohet në suplementet dhe produktet e tjera të kujdesit shëndetësor si medikamentet që kanë për qëllim të nxisin sistemin tuaj imunitar. Kjo ndodh sepse zinku është thelbësor për funksionimin e sistemit imunitar.

Zinku është i nevojshëm për zhvillimin dhe komunikimin e qelizave imune dhe luan një rol të rëndësishëm në përgjigjen inflamatore. Zinku gjithashtu mbron në mënyrë specifike barrierat e indeve në trup dhe ndihmon në parandalimin e hyrjes së patogjenëve të huaj.

Një mungesë e kësaj lëndë ushqyese ndikon ndjeshëm në aftësinë e sistemit tuaj imunitar për të funksionuar siç duhet, duke rezultuar në një rrezik në rritje të infeksionit dhe sëmundjeve, përfshirë pneumoninë.

Sipas hulumtimit, 16% e të gjitha infeksioneve të frymëmarrjes të thella në të gjithë botën janë gjetur të jenë për shkak të mungesës së zinkut.

Mungesa e zinkut prek rreth 2 miliardë njerëz në mbarë botën dhe është shumë e zakonshme tek të moshuarit. Në fakt, deri në 30% e të rriturve të moshuar kanë mungesë të kësaj lënde ushqyese.

Studime të shumta zbulojnë se suplementet e zinkut mund të mbrojnë kundër infeksioneve të rrugëve të frymëmarrjes si ftohja e zakonshme.

Zinku shtesë demonstron aktivitet antiviral  dhe mund të ndihmojë gjithashtu në zvogëlimin e kohëzgjatjes së ftohjes së zakonshme .

Marrja e zinkut për një kohë të gjatë është zakonisht e sigurt për të rriturit e shëndetshëm, për aq kohë sa doza ditore është nën kufirin e sipërm të vendosur prej 40 mg zink.

Zbulo produktet: Suplemente me Zink

  1. Vitamina C

Vitamina C është ndoshta shtesa më e popullarizuar e marrë për të mbrojtur kundër infeksioneve për shkak të rolit të saj të rëndësishëm në sistemin imunitar.

Kjo vitaminë mbështet funksionin e qelizave të ndryshme imune dhe rrit aftësinë e tyre për të mbrojtur kundër infeksionit. Ndihmon në mbajtjen e sistemit tuaj imunitar të shëndetshëm duke pastruar qelizat e vjetra dhe duke i zëvendësuar ato me të reja.

Vitamina C funksionon si një antioksidant i fuqishëm, duke mbrojtur kundër dëmtimeve të shkaktuara nga stresi oksidativ, i cili ndodh me akumulimin e molekulave reaktive të njohura si radikalet e lira.

Plotësimi me vitaminë C është treguar se zvogëlon kohëzgjatjen dhe ashpërsinë e infeksioneve të traktit të sipërm respirator, përfshirë ftohjen e zakonshme.

Një përmbledhje e madhe e 29 studimeve në 11,306 njerëz tregoi se plotësimi i rregullt i vitaminës C në një dozë mesatare prej 1-2 gram në ditë ul kohëzgjatjen e ftohjes me 8% tek të rriturit dhe 14% tek fëmijët.

Studimi gjithashtu tregoi se marrja e rregullt e vitaminës C zvogëlonte shfaqjen e ftohjes së zakonshme tek individët nën stres të lartë fizik, deri në 50%.

Për më tepër, trajtimi intravenoz i dozës së lartë të vitaminës C është treguar të përmirësojë ndjeshëm simptomat tek njerëzit me infeksione të rënda, përfshirë sepsën dhe sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes akute që vijnë nga infeksionet virale.

Kufiri i sipërm për vitaminën C është 2,000 mg. Dozat shtesë ditore janë zakonisht midis 250 dhe 1.000 mg.

Zbulo produktet: Suplemente me Vitaminë C

  1. Elderberry

Shtogu (Sambucus nigra), i cili është përdorur prej kohësh për të trajtuar infeksionet, është duke u hulumtuar për efektet e tij në shëndetin imunitar.

Ekstrakti i elderberry demonstron potencial të fuqishëm antibakterial dhe antiviral kundër patogjenëve bakterial përgjegjës për infeksionet e traktit të sipërm respirator dhe  virusit të gripit.

Për më tepër, është treguar se rrit përgjigjen e sistemit imunitar dhe mund të ndihmojë në shkurtimin e kohëzgjatjes dhe ashpërsisë së ftohjeve, si dhe në zvogëlimin e simptomave që lidhen me infeksionet virale .

Elderberry duhet të përdoret nën drejtimin e një profesionisti të kualifikuar të kujdesit shëndetësor.

Shtesat ushqimore me shtog gjenden më shpesh në formë të lëngshme ose kapsulë.

Zbulo produktet: Suplemente me ekstrakt Shtogu (sambucus nigra)

  1. Vitamina B Complex

Vitamina B-kompleks përbëhet nga 12 substanca të tretshme. Katër nga këto janë të sintetizuar në trup, ndërsa 8 të tjera duhet të jenë pjesë e ditës së përditshme. Tetë përbërësit e kësaj vitamine që janë, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 dhe B12, kryejnë një mori funksionesh të dobishme në organizmin e njeriut. Ato mbrojnë qelizat nervore nga një numër i çrregullimeve neurologjike. Gjithashtu, ulin nivelin e homocistineve, të cilat kanë një korrelacion me sëmundjet e zemrës. Përveç kësaj, B kompleks mund ta forcojë sistemin imunitar duke ndihmuar në ruajtjen e qelizave të kuqe të gjakut, rregullon rritjen e qelizave, si dhe ndihmon në prodhimin e hormoneve.

Zbulo produktet: Suplemente me ekstrakt Shtogu (sambucus nigra)

6–15. Shtesa të tjera me potencial për rritjen e imunitetit

Përveç suplementeve të listuara më sipër, shumë të tjera mund të ndihmojnë në përmirësimin e përgjigjes imune:

Astragalus – Astragalus është një bimë që përdoret zakonisht në mjekësinë tradicionale kineze (TCM). Ekstrakti i tij mund të përmirësojë ndjeshëm përgjigjet e lidhura me imunitetin.

Selen – Seleni është një mineral thelbësor për shëndetin imunitar. Shtesat e selenit mund të rrisin mbrojtjen antivirale kundër shtameve të gripit, përfshirë H1N1.

Zbulo produktet: Suplemente me Selenium

Hudhra – Hudhra ka veti të fuqishme anti-inflamatore dhe antivirale. Mbështet shëndetin imunitar duke stimuluar qelizat e bardha mbrojtëse të gjakut si qelizat NK dhe makrofagët.

Andrografis – Kjo bimë përmban andrographolide, një përbërës terpenoid që rezulton se ka efekte antivirale kundër viruseve që shkaktojnë sëmundje të frymëmarrjes, përfshirë enterovirusin D68 dhe gripin A.

Jamball – Jamballi përmban shumë substanca, përfshirë glicirrizinë, të cilat mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër infeksioneve virale. Sipas kërkimeve glicirrizina shfaq aktivitet antiviral kundër koronavirusit të rëndë të lidhur me sindromën respiratore akute (SARS-CoV).

Pelargonium sidoides – Ekstrakti i kësaj bime ndihmon në zbutjen e simptomave të infeksioneve akute të frymëmarrjes virale, përfshirë ftohjen e zakonshme dhe bronkitin.

Kurkumin – Kurkumina është përbërësi kryesor aktiv në shafran i Indisë. Ka veti të fuqishme anti-inflamatore dhe studimet tregojnë se mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit imunitar.

Echinacea – Disa lloje nga famijlja e Echinaceve janë treguar se përmirësojnë shëndetin imunitar dhe mund të kenë efekte antivirale kundër disa viruseve të frymëmarrjes, përfshirë virusin respirator sincitar (që shkakton ftohjen e zakonshme) dhe rhinoviruset.

Propolisi – Propolisi ka efekte mbresëlënëse në rritjen e imunitetit dhe mund të ketë edhe veti antivirale.

Kërpudha medicinale – Mund të rrisin shëndetin imunitar në disa mënyra, si dhe të zvogëlojë simptomat e sëmundjeve të caktuara, përfshirë astmën dhe infeksionet e mushkërive.

Sidoqoftë, edhe pse këto shtesa  ofrojnë një përfitime për shëndetin imunitar, ato nuk duhet dhe nuk mund të përdoren si zëvendësim për një mënyrë jetese të shëndetshme.

Qëllimi për të ngrënë një dietë të ekuilibruar me lëndë ushqyese, të flini mjaftueshëm, të angazhoheni në aktivitete të rregullta fizike, janë disa nga mënyrat më të rëndësishme për të ndihmuar në mbajtjen e sistemit tuaj imunitar të shëndetshëm dhe zvogëlimin e shanseve tuaja të infeksionit dhe sëmundjes.

Nëse vendosni që dëshironi të provoni një shtesë, flisni së pari me një profesionist të kujdesit shëndetësor, pasi disa shtesa mund të ndërveprojnë me ilaçe të caktuara ose janë të papërshtatshme për disa njerëz.

Për më tepër, mbani mend se nuk ka prova shkencore që sugjerojnë se secili prej tyre mund të mbrojë kundër COVID-19-edhe pse disa prej tyre mund të kenë veti antivirale.

Leave a Reply

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping